srijeda, srpnja 10, 2013

Lumen fidei: prvi utisci



''Lumen Fidei nije drugo do ratzingerijanska enciklika. Šteta. Previše doktrine, dok su mnoga pitanja i dalje otvorena.'' - stoji u izvještaju Vittoria Bellavitea, nacionalnog koordinatora Noi siamo Chiesa (Mi smo Crkva), koji, između ostalog kaže:

''Promišljanja enciklike Lumen Fidei bila bi korisna da nisu izostavljena važna pitanja pastoralnog tipa koja opterećuju vjernike Crkve a koja su, čini se, conditio sine qua non nove evangelizacije na početku trećeg milenija.''

Pokret Mi smo Crkva, ističe Vittorio Bellavite, već dugo vremena postavlja pitanja od kojih se ovdje izdvajaju samo neka.

Primjerice, kako se može prakticirati  vjera onih koji prihvaćaju crkveno učiteljstvo i apostolsko nasljeđe na koje se poziva enciklika kada je riječ o zajedništvu u različitosti i to sa mnogobrojnim pripadnicima drugih Crkava koji vjeruju u Evanđelje? Zar ne postoji jedna vjera koja nam je svima zajednička?

Kojim smjerom krenuti s obzirom na očitovanje Ivana Pavla II, po kojem je kršćanska vjera u povijesti bila ideološki upotrijebljena u vjerskim ratovima, u ratovima protiv ''nevjernika'' i za demonizaciju hebrejskog naroda? Kakva je napokon naša vjera? Zar to nije evanđeoska vjera nenasilja koja predlaže suživot sa svima?

O svemu ovome ne može se šutjeti ukoliko se želi govoriti o vjeri, naglašava Bellavite.

Nadalje, kakva je ''vjera'' čovjeka u traženju, koji se ne deklarira kršćaninom ili pak onoga koji je agnostik ili pripadnik nekih drugih religija?

I napokon, nije li možda potreban nov način promišljanja o Bogu osobito pred novim problemima i senzibilitetima koje postavlja znanost, bioetika, sociologija i filozofsko istraživanje? Unutar diskursa o vjeri ne može se također šutjeti niti o sumnji vjernika.

Prof. Leonardo Boff  objavio je na vlastitom blogu prve utiske glede enciklike Lumen Fidei.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.