O nama

International Moviment We Are Church (IMWAC) pokret je katoličkih progresivista osnovan nakon sakupljanja potpisa u korist Apela naroda Božjega. Nakon što su bila iznevjerena očekivanja i nade pokrenute Drugim vatikanskim koncilom, Apelom upućenim Ivanu Pavlu II zatražila se obnova Katoličke crkve.

Nastanak pokreta

U proljeće 1995. kada je Crkvu u Austriji potresala izrazito teška situacija, na zamisao jednog vjeroučitelja iz Innsbrucka, nastao je improvizirani tekst Apela naroda Božjega koji je bio predan na potpis lokalnim katoličkim zajednicama. Podrška tekstu bila je iznad očekivanja te se brzo proširila dok je izuzetno velik broj potpisa prikupljen u Njemačkoj. Dobro poznati zahtjevi Apela svodivi su u prvom redu na traženje što veće demokracije i pluralizma unutar Crkve dok se s druge strane tražio obrat u pogledu stavova o braku i seksualnosti a osobito kad je riječ o crkvenim službama (opcionalni celibat za svećenike, pitanje homoseksualnosti, položaj žene u Crkvi itd.) Val podrške Apelu u Europi nije bio svugdje jednako snažan, što zbog objektivno različitih situacija što zbog činjenice da je hijerarhija odmah reagirala porukama proglasiviši navedenu inicijativu kamenom smutnje. Apel se pojavio u Italiji 1996. podržan sa više od 35 000 potpisa. Tom prilikom austrijskom je tekstu pridodan novi paragraf kojim se zahtijevala veća angažiranost Crkve za mir u svijetu, za pravdu i za očuvanje prirode. Apel je bio unutarcrkvenog karaktera i fokusirao se na pastoralne probleme tražeći veću primjenu Biblije. Nije nikada osuđivan za herezu iako je kontestirao crkvenu praksu i običaje.

Ignoriranje Apela

Apel je u potpunosti bio zanemaren od strane Pape. Niti jedna njegova točka nije uzeta u razmatranje. U rujnu 1997.oko 500 delegata iz cijele Europe sastalo se u Rimu i tom prilikom uručilo pred Brončanim vratima u Vatikanu 2 500 000 prikupljenih potpisa u materijalnom obliku. Ovaj jedinstveni čin imao je velik odjek u međunarodnim medijima dok je u Italiji prošao apsolutno nezapažen. Tek je u Austriji Apel postigao nešto izuzetno važno: u studenom 1998. održao se susret pod nazivom Dijalog za Austriju, crkveni skup u kojem su participirale sve realnosti Crkve sa značajnom ulogom Wir Sind Kirche (Mi smo Crkva). Tom su prilikom bili usvojeni brojni prijedlozi poput onoga o ženskom đakonatu, zaređenju oženjenih, o slobodi odgovornosti bračnih parova glede regulacije začeća te uloge krajevnih crkava u izboru mjesnog biskupa. Mjesec dana kasnije Ivan Pavao II sazvao je austrijske biskupe u Rim te kategorički zatvorio svaku vrstu diskusije. Poruka je svima bila više nego jasna te se dijalog o točakama Apela morao pomaknuti na lokalnu razinu. Tako je nastala nova kompleksna situacija bez ikakve komunikacije odozgor, od strane piramidalne hijerarhijske Crkve.

Neki od potpisnika su pomislili da treba čekati novi pontifikat (koji se tada nije činio dalek) i vratiti se ustaljenom crkvenom životu, drugi su se udaljili izgubivši vjeru u reformu Crkve te su pronašli utočište u individualnom obliku vjere koji se temelji na Evanđelju ili u malim zajednicama. Ali u međuvremenu je već bio oformljen u studenom 1996. pokret International Moviment We Are Church - IMWAC, plod spontanog Apela naroda Božjega.

Izvor: V. Bellavite: Dieci anni di “Noi siamo Chiesa”: da dove veniamo, dove siamo, dove andiamo, Milano, 13 febbraio 2006

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.